Historia
Miinanraivaaja Röytän tarina
Vartiovene 55, alunperin Miinanraivaaja Röyttä, laskettiin vesille Turussa Suomen Laivateollisuuden telakalta 2.7.1959. Sen kastoi Torniolainen koulutyttö Anja-Leena Koponen. Aluksen kummikaupungiksi tuli Tornio, ja Merivoimien käyttöön alus luovutettiin 29.10.1959.
Aluksen päämitat olivat: pituus 36,0 m, leveys 6,5 m ja syväys 2,0 m. Nopeus oli noin 20 solmua ja henkilöstön kokonaisvahvuus 22 henkilöä. Laivassa oli (ja on edelleen) kaksi 1 350 hevosvoimaista tuplaturboahdettua V12-dieselmoottoria.
Valmistumisestaan lähtien Röytän kylkinumero oli 5, joka muuttui 70-luvun puolivälin jälkeen 55:ksi alusten saadessa taktiset kylkinumerot. Röyttä, kuten sisaraluksensa Ruissalo (kylkinumero 3), Raisio (kylkinumero 4), sekä myös ”pikku ärrät” Rihtniemi 1 ja Rymättylä 2, olivat alun perin suunniteltu toimimaan rannikkoraivaajina.
Alus kuului sisaraluksiensa kanssa aluksi Laivastolippueen Miinalaivueeseen, jonka kotitukikohta oli Pansio. Aseistuksena oli keulakannella 40 mm käsisuunnattava Bofors-tykki, ja välikannella oli vartalosuunnattava 20 mm Madsen-konetykki. Peräkannella oli raivaukseen tarvittavat varusteet vinttureineen.
Vuonna 1962 alusta muutettiin asentamalla siihen englantilainen 163A kaikumittain- ja laskinjärjestelmä, sekä Squid-syvyysammusheitin. Lisäksi asennettiin kaksi syvyyspommin pudotinta. Tällöin alettiin puhua ”suto-ärristä”. Heitin oli sijoitettu aluksen peräkannelle, ja se ampui noin 90 kilon syvyysammukset maston yli, joskus jopa mastoja hipoen, kun tiivistysrenkaat unohtuivat.
Vartiolaivueen aika
Kesäkuun 1. päivänä vuonna 1969 perustettiin Laivastolippueen alainen Vartiolaivue (Rannikkolaivasto 1.1.1980 alkaen). Sen tukikohdaksi tuli silloinen Helsingin Laivastoasema, jaRöyttä siirtyi sisaraluksensa Raision kanssa Upinniemeen. Aluksesta tuli nyt vartiolaiva, ja pääaseistuksensa mukaisesti harjoitustoiminnat keskittyivät sukellusvene-torjuntaan.
1970-luvun puolivälissä alkoi Merivoimien esikunta suunnitella R-luokan aluksille uutta asejärjestelmää. Alukset päätettiin modifioida sukellusveneentorjuntakykyisiksi vartioveneiksi.
Vartiovene Röytän peruskorjaus ja modifiointi saatiin päätökseen vuoden 1980 purjehduskaudeksi. Aluksen ulkomuoto muuttui huomattavasti, kun keulakannelle tuli umpinainen keulakaide. Alkuperäisessä asussaan ei aluksen keulakannella ollut vielä umpinaista reelinkiä, joten voi kuvitella ”veivi-suunnattavan” Boforsin tykkimiehistön olosuhteita syysmyöhäisten ammuntojen aikana. Lisäksi uuden asejärjestelmän vaatimat ampumatarvikkeiden päiväsäiliöt muuttivat aluksen ulkomuotoa, niin perässä kuin keulassakin. Aluksen sisätiloissakin tehtiin muutoksia. Aluksen entinen alipäällystömessi muutettiin kantahuoneeksi, ja pursimiehen hytistä tuli mittainhuone. Entinen päällystömessi ja radiohytti muutettiin yhtenäiseksi messiksi. Sekä keulaan että perän miehistöosastoon tuli erilliset käymälä- ja suihkutilat. Tämän mahdollisti pommivarastoon rakennettu uusi kuuden kuution vesitankki.
Sukellusveneentorjunta-aseeksi tuli aluksen keulakannen molemmille puolille viisiputkinen sukellusveneentorjuntaraketinheitin. Sukellusveneen etsintää, paikallistamista ja ampuma-arvojen määrittämistä varten asennettiin alukseen kiinteä kaikumittainjärjestelmä MG-11, jonka alkuperämaa oli Neuvostoliitto. Myös tykkivene Karjalalla ja Turunmaalla oli sama järjestelmä. Syvyyspommin pudottimet kuuluivat myös edelleen kalustoon. Tykeiksi keula- ja peräkannelle tuli 23 mm kaksiputkiset Sergei-ilmatorjuntatykit, joiden lavetti ja suuntausjärjestelmä kehitettiin kotimaassa.
1990-luvun alussa Röyttää ja sen sisaraluksia kehitettiin edelleen. Uudet tutkat (ARPA) ja Syledis-paikannuslaitteet asennettiin talvella 1991. Kesällä 1991 aloitettiin uuden kotimaisen vedenalaiseen valvontaan tarkoitetun hydrofonikaapelijärjestelmän prototyyppikokeet, ja lopullinen järjestelmän asennus tapahtui vuonna 1993. Röytällä toteutettiin tykkisuuntain-projekti, joka asennettiin myös Raisiolle.
Röyttä sisaraluksineen palveli Merivoimia 1900-luvun loppuun. Tämän jälkeen Rihtniemi ja Rymättylä siirtyivät Viron merivoimien palvelukseen, Ruissalo romutettiin ja Raisio myytiin täysin riisuttuna.
Merivoimat luopui Vartiovene 55:stä vuonna 1999, minkä jälkeen laiva oli vuoteen 2005 saakka Sinisen Reservin käytössä. Laiva siirtyi yksityiseen omistukseen vuonna 2006, ja se on ollut vuodesta 2012 lähtien kaupallisessa toiminnassa Helsingissä. Laivan omistaa Wave and Soul Cruises Oy, joka risteilyjen lisäksi ylläpitää laivan kuntoa ja vaalii laivaan liittyviä perinteitä Merivoimien ajoilta.